Jdi na obsah Jdi na menu
 


Timbaland

11. 3. 2007
Životopis:  Obrazek
Timbaland, vlastním jménem Timothy Z. Mosley. Další z výrazných jmen poslední doby. Tenhle rapující producent má na kontě již několik pořádných záseků. Ve hře se pohybuje od svých 19 let, kdy ho vzal po svoje křídla člen uskupení Jodeci - DeVante Swing.

Timbaland patří mezi ty producenty, kteří se nevěnují pouze hiphopové produkci, ale například i RnB. Během své kariéry už stihl spolupráci s takovými jmény jako jsou Aaliyah, Jay-Z, Ludacris, Nas, Lil Kim, The Game, Missy Elliott, ale také třeba Destiny´s Child, Janet Jackson nebo Pussycat Dolls. Jaká byla jeho cesta mezi top producers?

Timothy Z. Mosley se narodil a také vyrostl v Norfolku, Virginia. Právě tady se seznámil s Missy Elliott a Melvinem Barcliffem, který si o několik let později začal říkat Magoo. Jeho první kroky k produkci vedly přes keyboard od Casia, na kterém vytvářel první zvuky a rozhodně ne špatné. Protože, když si po nějakém čase jeho práce poslechla Missy, tak ihned vytušila jeho talent a unikátní smysl pro rytmus. Na nic se nečeká a hned se zahajuje spolupráce Missy + tenkrát ještě Dj Timmy Tim (později Timbaland). Po několika kolaboracích se Missy, Dj Timmy Tim a Melvin Barcliff stěhují do Suffernu, NY.

Věci se začínají dávat rychle do pohybu, a když se Missy upisuje spolu s její grupou Sista na DeVanteho label s názvem Swing Mob, táhne s sebou i Mosleyho a Barcliffa. Mosleyho si bere pod křídla DeVante. Dj Timmy Tim je minulost. DeVante říká: „Timbaland“. Spolu se Sista, Magooem, Ginuwinem, vokálovou skupinou Playa a dívčí grupou Sugah vytváří uskupení Da Bassment, které jak jinak spadá pod Swing Mob. Timbaland se stará o produkci a během roku 1995 se producentsky podílí na albu Jodeci s názvem The Show, The After-Party, The Hotel, dále na debutovém albu Sista, které ale nikdy nespatřílo světlo světa a společně s Mr. Dalvinem produkuje track True O.G., který se objevil na o.s.t. k filmu Dangerous Minds. V této době se také Timbaland seznamuje s Pharellem Williamsem a společně s Magooem pracují na několika málo projektech, z nichž asi největší ohlas měl track s názvem Big White Spaceship.

Konec roku 1995 znamená zpřetrhání vazeb mezi Da Bassment a DeVantem, potažmo Swing Mobem a většina členů DB se vydává vlastní cestou. Timbaland přičichuje k remixům a několik jich vytváří z missynejch tracků. Nutno říct, že bez větších výrazných úspěchů a první důležitý producentský kredit si připisuje v roce 1996, když dělá remix tracku Steelo, který má na svědomí trojice slečen Irish, Kameelah a Lemisha neboli skupina 702.

Vůbec rok 1996 znamená pro Timbalanda velký krok kupředu. Dostává se povědomí šiřšího spektra lidí a to hlavně tím, že kompletně produkuje debutové album Ginuwine - Ginuwine…The Bachelor, které sklízí úspěch a světu naznačuje Timbalandův potenciál. Jehož si všimla i Aaliyah, která ho kontaktovala aby pomohl hudebně podložit její druhé album One In A Million. Zároveň oslovila i Missy, která měla za úkol album otextovat. Na tomto druhém album Aaliyah se objevují podobné netradiční prvky jako na album Ginuwina. Nejen Aaliyah, ale i Missy a Timbaland sklízí velké ovace a jejich hvězda stoupá strmě vzhůru. Na konci 90-tých let se stává duo Missy/Timbaland jedním z nejúspěšnějších songwriting/production teamů.

Na konci 20. století je jeho zvuk slyšet na mnoha LPs od jmen jako jsou Nas, Destiny´s Child, Jay-Z, Nicole Wray a samozřejmě od jeho „spolupachatelů“ Missy Elliott (Supa Dupa Fly, Da Real World), Playa (Cheers 2 U) a Ginuwine (100% Ginuwine). Pro všechny tyto umělce Timbaland produkuje velkou většinu tracků, někdy i celá alba. Také zakládá label Beat Club Records, jehož prvním releasem byla prvotina Bubby Sparxxxe Dark Days, Bright Nights vydaná v září roku 2001. Distribuci tohoto labelu měl na starost label Interscope Records, jehož se později Beat Club stal součástí. Do toho všeho vydává spolu s Magooem debutové album Welcome To Our World, které Timb vybavil nejen hudebně ale i rapově. V roce 1998 si pak sám stoupá za mic a vydavá své sólové album s názvem Tim´s Bio: Life From Da Bassment.

Timbalandův zvuk prošel dlouhým vývojem. Když pracoval na singlu „Pony“ (Ginuwine…The Bachelor), zhruba po dvou letech působení u Swing Mob, jeho zvuk byl charakteristický přechody rytmů podobných sambě nebo junglu. Používá prvky, které jsou typické pro bass music doprovázený základními bubnovými prkvy, které vytváří často podobu krátkého ale velmi silného zvuku, což v této době nebylo pro hip hop a RnB vůbec typické. Krátké smyčky markatně kontrastují s dlouhými, které doprovází citelné zesílení. Jako doprovod jeho zvláštních rytmů používal vokálové efekty a různé druhy píštal, pískání, atd… Timbalandovi také nahrává do karet, že je nejen producent, ale i rapper. Mnoho umělců si ho nemůže vynachválit, právě pro jeho umění představit si rap do ještě třeba zdaleka ne hotového instra. Jak je o Timbalanda čím dál větší zájem, zlepšuje se i jeho práce. Pohybuje se jak v hip hop tak v RnB, kombinuje prvky z jednoho tracku do druhého a začíná používat i zřídka se objevující asijské, konkrétně hlavně indické prvky hudby.

V dalších letech navazuje Timbaland na předchozí úspěchy spoluprací se jmény Ludacris, Jay-Z, Petey Pablo, podílí se na remixovém albu Limp Bizkit z roku 2001 New Old Songs, pomáhá Aaliyah s jejím třetím albem Aaliyah, konkrétně s trackem We Need A Resolution, který vychází i jako singl. Ale ani duo Timbaland & Magoo nespí na vavřínech a vydávají druhou desku Indecent Proposal, která byla plánovaná na listopad 2000. Tři měsíce před jeho plánovaným releasem umírá Aaliyah při leteckém neštěstí. Timbalanda tato událost hluboce zasáhla. Deska nakonec vychází se zpožděním v roce 2001. V dalších letech si drží vysokou laťku a vyrábí hity pro Lil Kim, Pastora Troye, LL Cool J, Xzibita, Tweeta, Gamea, Mika Jonese, Jennifer Lopez a další…. Společně se Scottem Storchem produkuju debut sólo album Justina Timberlaka s názvem Justified. Rok 2003, Timbaland & Magoo vydávají třetí album - Under Construction, Part II a Timb podruhé zakládá svůj label tentokrát s názvem Mosley Music Group, který opět spadá pod Interscope Records.

V současnosti Timb boduje po celém světě s produkcí nového alba Nelly Furtado, na kterém si odbyl v tracku Promiscuous i rapovou sloku a také s trackem SexyBack z nového alba Justina Timberlaka. Timbaland řekl, že pracuje na novém albu Jay-Z(iho) a dokonce, odhalil spolupráci s Chrisem Martinem, což je leader skupiny Coldplay, která svou tvorbou rozhodně patří úplně jinam než k nám na web. Taky se šušká, že Timb připravuje nový kolaborace s Nelly Furtado, Ludacrisem, Missy Elliott, ale třeba i s Björk. Timbaland je zkrátka chameleón, kterému není žádný hudební styl cizí.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

supr čupr:)))))))

(lola, 20. 5. 2007 14:00)

ty jooo.....mas fakt supr stranky ....nasla sem tu co sem chtela.....fakt husty